lunes, 9 de febrero de 2015

RUTA TURISTICA “SANTA COLOMA COM MAI L’HAS VIST”



Avui us vull mostrar la ruta turística que he fet a Santa Coloma de Gramenet acompanyat de la Susana Abelló (regidora de l’Ajuntament) i un grup d’actors i actrius colomencs pertanyents a JACK (Joves Artistes Kolomencs), EQM serveis culturals i LA COLMENA, que en clau d’humor i amb vestits d’època ens relaten el passat d’alguns indrets emblemàtics de la història colomenca.

Aquesta iniciativa de Gramenet Turisme, que respon a un projecte municipal de promocionar la ciutat com a destí turístic, va ser presentada el 10 de desembre de 2013 per l’alcadessa de Santa Coloma Núria Parlón i la regidora de promoció de la ciutat Susana Abelló, en un dels edificis que s’inclou dins de la ruta, em refereixo a l’Escola de Música Can Roig i Torres. 



Després de l’èxit de la primera edició amb més de 700 persones (tant de la ciutat com de fora) que van gaudir gratuïtament de la activitat, el passat 20 de desembre de 2014 es va posar en marxa la segona edició, que durant 11 dissabtes portaran als visitants a un fantàstic viatge en el temps.




L’objectiu de la ruta, en paraules de la regidora, “... és endinsar al visitant en el temps, explicant-li com era la Santa Coloma de Gramenet de finals del S. XIX i de principis del S. XX”. El recorregut d’aproximadament 1 km. i uns 90’ de passeig a peu està adreçat a tots els públics (avui hi havia una bona colla de nens) i hem visitat l’església Major, la casa senyorial Can Roig i Torres, els antics safaretjos públics i l’edifici de l’Ajuntament.



Tot seguit us faré una breu descripció de la visita i les explicacions que ens han donat els personatges històrics de la ciutat com en Jaume Galobardes (Santa Coloma de Gramenet 1776-1863) pagès i tractant de vins que va ser considerat com un pagès il·lustrat i que l’any 1817 va iniciar la redacció d’una crònica del dia a dia de la Santa Coloma de l’època, en Pere Pascali un colomenc molt aventurer (havia estat propietari dels terrenys de l’actual Plaça de la Vila) que amb el seu barret de palla, el seu bigoti, les ulleres i la càmera de fotos ens ha acompanyat tot el trajecte, la iaia tafanera que es coneix totes les xafarderies dels veïns, les bugaderes amb els seus cants i no oblidem a la infermera i a la professora de música amb la seva alumna avantatjada i l’agutzil.


La Ruta turística “Santa Coloma com mai l’has vist” ha començat aproximadament a les 11,00h. a l’Església Major, prèviament hem estat citats 15 minuts abans a la Plaça de l’Església per retrobar-nos amb la regidora de l’Ajuntament i el personal de Gramenet Turisme on hem signat el full d’autorització de drets d’imatges, per tot seguit, i després de presentar-nos (més ben dit, s’ha presentat ell mateix) al nostre guia històric, en Pere Pascali, ens hem posat en marxa.


ESGLÉSIA MAJOR

Ha estat durant tot el segle XX, l’edifici insígnia de la ciutat, visible des de la veïna Barcelona. Va començar a ser construïda el 26 de maig de l’any 1912 sota la direcció d’en Francesc d’Assís Berenguer i Mestres (íntim amic i col·laborador d’en Antoni Gaudí), mestre d’obra que també la va projectar, tot i que al no disposar del títol oficial d’arquitecte l’edifici va ser signat per Miquel Pascual i Tintorer. És un dels darrers edificis d’estil neogòtic que es va construir a Catalunya, amb tocs de modernisme català i va ser inaugurada pel rector de la parròquia Mn. Alexandre Segú, el 5 de setembre de 1915 gràcies a la iniciativa i donació de Mossèn Jaume Gordi i Vallès.

L’església, dedicada a Santa Coloma de Sens (una de les màrtirs més venerades de l’Edat mitjana) és d’una sola nau, amb absis poligonal i capelles laterals; la façana principal té la portada d’arcs ogivals, amb un baix relleu damunt la porta, obra de l’escultor Miquel Roig, on s’hi representa l’ofrena que fa el benefactor de l’obra, Mn. Jaume Gordi acompanyat d’un estol de feligresos; un gran finestral vidrat representant la Verge de Montserrat i la torre campanar de planta ortogonal (amb les quatre campanes batejades com Coloma, M. Àngels, Maria i Montserrat) coronada per uns merlets en punxa i amb una gran agulla cònica de rajola negra que té reminiscències de l’Europa del Nord i una creu a dalt de tot, acaba de donar la sensació de gran verticalitat de l’edifici.


Al costat de l’església trobem l’edifici de la rectoria, d’estil modernista, també obra d’en Francesc Berenguer i que es caracteritza pels seus exterior de pedra irregular amb unes finestres molt estretes i un gran jardí.



PASSEIG MOSSÈN JAUME GORDI

Aquest passeig (conegut també com Passeig de l’església) neix just davant de la Plaça de l'Església i ens ofereix unes edificacions residencials interessants dels anys 30, on destaquen baixant a ma dreta dues vivendes unifamiliars de dues plantes als números 129 i 31, la Torre Maria i la Torre Teresa, dues cases bessones construïdes l’any 1933 amb pati interior i jardins individuals; al costat, al número 27 un altre torre on destaca l’original balcó en forma de mirador circular coronant la cantonada.

A l’altra banda del carrer, als números 24 i 26, també trobem dues cases bessones, aquestes adossades i de tants sols una planta que presenten un original coronament.

CAN ROIG I TORRES



Aquest edifici situat al nucli antic de Santa Coloma (actual carrer Rafael Casanova núm. 5) és considerat la construcció colomenca més emblemàtica de la ciutat de principis del segle XX. Començada a construir l’any 1906 per iniciativa del cònsul de l’Uruguai a Barcelona, el Sr. Rafael Roig i Torres, va ser la casa d’estiueig de la família que li dona nom.

L’edifici mescla elements modernistes i noucentistes i està estructurat en forma de V disposada d’esquena als carrers, amb la façana principal encarada al jardí, al centre s’aixeca una torre central més alta amb forma poligonal i coronada amb un pinacle.


Arran del primer bombardeig a Santa Coloma durant la guerra civil espanyola, s’hi va instal·lar el primer hospital de la ciutat i un cop finalitzada la guerra, va acollir les dependències de la Creu Roja; posteriorment va ser seu de la Falange durant la dictadura per, més endavant convertir-se en l’Escola de Nostra Senyora de Lourdes, y finalment un cop l’edifici va passar a ser propietat municipal, va ser destinat a l’actual Escola Municipal de Música. L’any 2007 es va inaugurar al subsòl de l’edifici el nou Auditori de la ciutat.

ELS ANTICS SAFARETJOS

Al costat del carrer que porta el mateix nom i sota l’actual Plaça Montserrat Roig es troba la reconstrucció dels safaretjos d’ús públic del segle XIX, on les dones de la ciutat anaven a rentar a mà la roba de la família. En aquest lloc només obert per aquesta ruta turística, un total de 6 bugaderes recreen els costums d’aquells dies, tot cantant mentre renten la roba i tafanegen i xafardegen sobre els veïns.


L’AJUNTAMENT

Aquest edifici, centre neuràlgic de la ciutat, està ubicat a la Plaça de la Vila, en els terrenys de la desapareguda masia del segle XIV de Can Pascali. El primer nucli d’edificis, conegut com a Casa de la Vila, data de l’any 1886 i constava de les dependències del govern municipal, el jutjat-presó, una escola, i unes quantes cases entre les quals estava inclosa Can Altés. El 1915 es va urbanitzar la plaça pública i un any més tard es va construir el campanar i es va ubicar el rellotge sota el qual hi ha esculpit l’escut municipal. Actualment, l’edifici, que va ser restaurat l’any 1982, juntament amb la transformació de la plaça on s’hi va construir la cascada, la marquesina metàl·lica i les dues torres de llum del centre, alberga una part de les oficines municipals i les sales nobles del consistori, com la Sala de Govern i la Sala de Plens.


Aquesta ruta turística per la història de la ciutat ha estat increïble, hem pogut passejar pels jardins de la rectoria, l’interior de l’església, hem gaudit de les vistes de la ciutat des del campanar, hem vist cases del primer terç de segle al Passeig Mn. Jaume Gordi, conèixer la història de l’edifici de la actual escola de Música, em fet una petita aturada al "Cantó del vi", al carrer major núm 25, propietat d’en Paco Cordero, que ens ha explicat una xic de la història dels conreus de vi a Santa Coloma i com ara estan intentant recuperar les vinyes per produir vi exclusivament colomenc; em baixat fines els antics safaretjos públics, i finalment hem anat a l’Ajuntament on hem admirat el gran vitrall amb l’escut del municipi, hem entrat al despatx de l’alcadessa on es veuen dos forats a la paret que segons ens diuen van ser dos trets fets el 23-F (el dia del cop d’estat de 1981) i com no, també hem pogut seure a la Sala de Plens ... i tot això en una visita teatralitzada des del primer moment per un total de tretze actors i actrius colomencs que ficats en la pell de personatges històrics i en clau d’humor ens han fet sentir turistes a la nostra pròpia ciutat, i dic pròpia, perquè ha estat la meva ciutat durant quaranta anys.


Espero trobeu molt interessant aquesta aventura, i ja sabeu el que podeu fer un dissabte d’aquests que no sabeu on anar. Vull donar les gràcies primer de tot a la Susana Abelló, també al Josep Martinell i el Paco Cordero i a tots els artistes que fan possible tirar endavant aquesta iniciativa.

I per acabar aquesta magnifica ruta matinal del dissabte la foto final de família amb tots els participants (visitants, actors i organitzadora).



... i si amb tot això encara no us he convençut perquè us apunteu a la ruta aquí us deixo l'enllaç del vídeo promocional de "Santa Coloma com mai l'has vist" de Gramenet Turisme: