domingo, 9 de abril de 2017

SOMBRA SECRETA

El passat dijous 6 d'abril vaig  assistir a la inauguració a l'Espai Art Corner de l'Hotel H10 art gallery de la ciutat de Barcelona, a l'exposició dels darrers treballs plàstics de l'artista castellonenca Angèlica Sos Alcacer

L'Angèlica, a la que conec personalment per motius laborals, és una artista jove, amb molt de talent, nascuda al juliol de 1975 a Castelló de la Plana, tot i que actualment resideix a la ciutat de Barcelona on compagina la feina i els estudis. És llicenciada en Arquitectura Superior i Enginyeria Civil, ambdós a França, a l'escola d'Arquitectura de Paris-Val-de-Seine i Escola d'Enginyeria de Lyon respectivament. Actualment cursa estudis de Belles Arts a la Universitat de Barcelona i a més té estudis de Solfeig, harmonia i piano al Consevatori de Música de Castelló.

Ha exposat al museu Can Framis (2016), al Centre Cultural La Bohemia (2015), al Museu Etnològic de Castelló (2014), a l'Edifici Miramar a Sitges i al Passeig Sant Joan de Barcelona (2013) i a la sala d'Exposicions de la Seu del Districte de Gràcia de Barcelona i de l'Ajuntament Vell de Calella (2012).

Les seves guardonades obres van ser finalistes del Premi de Pintura Contemporània de la Fundació Vila Casas (2016), primer Premi de Pintura del Concurs Internacional "Des Gurs" (2015), Accésit de pintura en el XIII Concurs de Pintura del Passeig de Sant Joan (2013) i Tercer Premi l'any anterior (2012) en la XII edició del mateix Concurs.



L'Angèlica, l'art el porta a la sang, filla, néta i neboda neta de pintors ... el seu avi José Sos Baynat, el seu oncle avi Alejando Sos Baynat i el seu pare José Sos Pascual i besnéta de l'escriptor Josep Pascual Tirado.


Us deixo l'enllaç d'un bonic i emotiu vídeo fet per l'Angèlica "3 generaciones, 3 pintores" dedicat al seu avi i sobretot al seu pare.

"Plásticamente es una obra, que cabe ubicar en un informalismo poético, muy rica en sutilezas, elegante, que en muchos momentos, y ello constituye una extraña paradoja, evidencia pasión y fantasia. Una obra por sus finuras materiales incita al tacto e invita a penetrar en las sucesivas capas evanescentes de sus inexistentes pinceladas. Una obra en la que evidentemente Angélica Sos ha hecho corpóreas las almas de los seres, bien sean vivos, bien vegetales, bien minerales" (Levante-EMV 02-04-2017)  

"Encara que l'experimentació ha portat a Angèlica Sos a extreure la pintura del suport fins corporitzar-la; i encara que l'inici d'aquesta sèrie es troba en el vers de Jorge Guillén <Puntos de luz latente dan señales de una sombra secreta. Pero el color infiel, infiel a la penumbra, se consolida en masa>; aquesta és una obra que va més enllà, que vol reordena el caos del sentit extraviat i de vegades mai assolit, que remet a fenòmens psicosomàtics contra direcció de la vida, que introdueix una ruptura entre el jo i el cos" (Joan Feliu-Director Fira Internacional d'Art Contemporani de Castelló)

"... exposición Sombra Secreta, con unas pinturas que son cuerpo, se muestran, se realizan y se experimentan a través de su corporeidad, como contenedoras de sensaciones, valores, percepciones, consciencia y fuentes de narración" (Cristina García-El Periódico Mediterráneo ) 

"Tras la era de la hegemonía de la razón, la corporeidad ha adquirido un relieve insospechado. En la posmodernidad en que vivimos el límite sólido del cuerpo ha dejado espacio a la modernidad líquida, donde los cuerpos disueltos y sin límites se vacían, pierden su identidad" (La ventana del arte)

"L'artista és una dona que uneix al seu talent una perspicàcia i una sensibilitat, gens comuns. Així ho manifesta en una mostra com la qual ens ocupa, plural i suggestiva, originada en uns postulats de pensament penetrants i subtils, que motiven el seu arrobament per concebre els seus treballs amb un domini de la tècnica audaç i unes resolucions en les qual barreja corporeïtat i pintura, concedint a la primera els ambients de la segona i ambdues les subtileses d'espais amb blondes desmaterialitzades i diàfanes" (Antonio Gascó-El Periódico Mediterráneo 09-04-2017)

Tot seguit us deixo un recull de fotografies realitzades de la seva obra plàstica exposada que espero i desitjo us agradi.


 
 










No deixeu d'anar a visitar-la si teniu una estona aquest dies de Setmana Santa ... la entrada és gratuïta i recordeu que podreu gaudir d'aquesta exposició fins el 26 de maig a la ciutat de Barcelona ...


... i recordeu també que el proper dimecres 26 d'abril, l'Angèlica Sos oferirà la conferència sobre art i filosofia "Un racó per a la resistència", xerrant amb el filòsof i professor de la Universitat de Barcelona, en Josep Maria Esquirol, al mateix emplaçament de l'exposició.