domingo, 30 de noviembre de 2014

43 FERIA DE ABRIL DE CATALUNYA

Feia molts anys que no visitava la Feria de Abril de Catalunya, segurament uns 20 anys, quan es celebrava a Santa Coloma de Gramenet.

Recordo haver anat de petit, a les primeres edicions que es van fer a Barberà del Vallés allà per els anys 80; anàvem aprofitant que tenim família a Barberà i recordo que quasi sempre plovia i tot era ple de fang i no es podia ni caminar. 

No vaig tornar a visitar la fira fins la dècada dels 90, quan la van traslladar a Santa Coloma de Gramenet i venien els amics i coneguts a visitar-nos i ens demanaven d'anar-hi tot fent una passejada.

Molt ha plogut des de llavors, i l'esperit de la Feria es manté intacte. Organitzada per la FECAC (Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya) està directament relacionada amb la immigració andalusa de principis del anys 60 i és una bona mostra de festa importada amb èxit. Un dels majors impulsors d'aquesta fira ha estat Francisco García Prieto, qui durant 27 anys va presidir la FECAC.

Malgrat la seva similitud estructural, "les sevillanes", "els finos", les atraccions i els vestits de "faralaes", la Feria de Abril de Catalunya es diferencia bastant de la Feria de abril sevillana, sobretot per el seu caire més obert i popular i amb casetes d'organitzacions  i entitats culturals i polítiques, en lloc de privades.

Fa deu anys que la feria es celebra en el Parc del Fòrum (recinte que va albergar el Fòrum Universal de les Cultures celebrat en Barcelona durant l'any 2004).

La passada edició de la Feria d'Abril de Catalunya va facturar un total de 494.000 euros i va deixar un benefici net de 133.000 euros amb una afluència de públic més que satisfactòria segons l'organització, arribant als moments punta a 23.500 persones en el Real; prop de 180.000 persones van passar per les instal·lacions des de divendres 25 d'abril a les 18,00h. fins al diumenge 27 d'abril a les 2h. (primer cap de setmana de la fira).

La inauguració oficial de la Fira de Catalunya té lloc amb l'encès del pòrtic d'entrada del real que dóna la benvinguda als visitants. La portada té una altura de 18 metres i tota la il·luminació utilitza tecnologia LED de diversos colors.
























Avui diumenge 30 de novembre m'he assebentat que l'autora del cartell de la fira d'aquesta 43 edició ...

 ha estat una gran artista barcelonina que conec recentment, l'Elisenda Llonch, i per això m'he animat a realitzar aquesta entrada al blog i poder mostrar-vos algunes de les fotografies que vaig seleccionar de la meva visita a la fira, així com les de l'Elisenda en la presentació del cartell oficial a l'Ajuntament de Barcelona amb l'Alcalde Xavier Trias (aquestes darreres fotos són de la Beatriz Parés González) 












http://www.elisendallonch.com/

Hacía muchos años que no visitaba la Feria de Abril de Catalunya, aproximadamente unos 20, desde cuando se celebraba en Santa Coloma de Gramenet.

Recuerdo haber ido de pequeño, a las primeras ediciones que se celebraron en Barberà del Vallés allá por los años 80; íbamos aprovechando que tenemos familia en Barberà y recuerdo que casi cada año llovía y estaba todo lleno de barro y no se podía ni caminar. 

No volví a visitar la feria hasta la década de los 90, cuando la trasladaron a Santa Coloma de Gramenet y venían los amigos y conocidos a visitarnos con la escusa de ir dando un paseo a visitarla.

Mucho a llovido desde entonces, pero el espíritu de la Feria se mantiene intacto. Organitzada por la FECAC (Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya) la creación de la Feria está directamente relacionada con la immigración andaluza de principios de los 60 y es una buena muestra de Fiesta importada con éxito. Uno de los majores impulsores de esta feria ha sido Francisco García Prieto, quien durante 27 años presidió la FECAC.

A pesar de su similitud estructural con su hermana mayor, "las sevillanas", "el fino", las atracciones i los vestidos de "faralaes", la Feria de Abril de Catalunya se diferencia bastante de la Feria de abril sevillana, sobretodo por el caracter más abierto y popular, pues las casetas las montan y gestionan organizaciones y entidades culturales y de partidos políticos, en lugar de ser privadas.

Hace 10 años que la feria se celebra en el Parc del Fòrum (recinto que albergó el Fòrum Universal de les Cultures celebrado en Barcelona durante el año 2004).

La pasada edición de la Feria d'Abril de Catalunya facturó un total de 494.000 euros y dejó un beneficio neto de 133.000 euros con una afluencia de público más que satisfactoria según la organitzación, llegando en los momentos de máxima afluencia a 23.500 personas en el Real; cerca de 180.000 personas pasaron por las instalaciones desde el viernes 25 de abril a las 18,00h. hasta el domingo 27 de abril a les 2h. (primer fin de semana de la feria).

La inauguración oficial de la Fira de Catalunya tiene lugar con el encendido del pórtico de la entrada al Real que da la bienvenida a los visitantes. El pórtico tiene una altura de 18 metros i toda la iluminación utiliza tecnología LED de diversos colores.

El domingo 30 de noviembre me he enterado que la autora del cartel de la feria de esta 43 edición  ha sido una gran artista barcelonina que conozco recientmente, l'Elisenda Llonch, y por este motivo me he animado a realizar esta entrada en el blog y poder mostraros algunas de las fotografías que seleccioné de mi visita a la feria, asi como las de la Elisenda en la presentación del cartel oficial en el Ajuntament de Barcelona con el Alcalde Xavier Trias (estas últimas fotos son obra de Beatriz Parés González) 

domingo, 23 de noviembre de 2014

XX SALÓ DEL MANGA DE BARCELONA


El passat 2 de novembre es va tancar la XX edició del SALÓ DEL MANGA DE BARCELONA, celebrat en els palaus 1 i 2 de la Fira de Barcelona Montjuïc; la darrera edició a la que vaig assistir ja fa uns quants anys es feia al recinte de la Farga de l'Hospitalet, i la millora ha estat increïble. Vaig haver d'aguantar igualment les llargues cues per poder accedir-hi, tot i haver comprat l'entrada anticipadament, però malgrat això, la experiència val la pena. Hi vaig anar diumenge al matí, a primera hora, acompanyat de la meva filla Laia, vam passar davant l'entrada de la Plaça de l'Univers en la Avinguda Reina Maria Cristina (on havien fet un zig zag amb tanques) i la cua pujava fins la Avinguda Rius i Taulet, continuava per aquesta avinguda, baixava per el carrer Lleida i seguia per l'avinguda Paral·lel fins la parada del bus situada en aquest mateix carrer.


Aquest saló que com he dit ha arribat a la 20a edició, és un dels esdeveniments més importants d'Europa per a els amants del manga de totes les edats. Està organitzat des de els seus inicis per Ficomic, entitat que també organitza el Saló Internacional del Cómic de Barcelona.

Segons els organitzadors, el saló tanca la edició d'enguany amb 130.000 visitants, xifra rècord que no ha deixat de créixer des de la primera edició l'any 1995 amb 1.000 visitants.

Als pavellons 1 i 2 de Fira de Barcelona s'ha sumat la Plaça de l'Univers, que ha concentrat bona part de les activitats, entre elles els concursos de "cosplay", l'Anime Song Contest, exhibicions de balls i importants actuacions musicals com la de la reconeguda banda Loverin Tamburin, de la cual us deixo unes fotografies que vaig poder realitzar.


El Palau 1 ha comptat amb un convidat especial POKÉMON dins de l'espai de videojocs, així com amb un espai gastronòmic amb la presència entre d'altres del xef Jordi Roca i mestres de la cuina japonesa com Diego Laso, Rio Sakamoto, Nobuaki Fushiki i Saulo Meireles.


En l'apartat de "cosplay" (persones disfressades d'un personatge de manga, anime o videojoc), s'han celebrat les noves edicions de les finals nacionals del Word Cosplay Summit, en que va guanyar la parella formada per Daniel Talavera i Virginia Pinilla; l'Eurocosplay que es va seleccionar a Olga Carles; l'European Cosplay Gathering en el que es van premiar a les noies Laura Hernández, Laura fernández i Estefania Cánovas, i el Clara Cow's Cosplay Cup (CCCC) en que la parella Elisabet Puig i Joan Martí acudirà en representació d'Espanya a l'Haia el dia 12 de juny de 2015.

Aquí podeu veure unes fotos d'una amiga cosplayer, l'Aroa Fernàndez, que m'ha cedit les seves fotografies per poder publicar-les.


Una de les activitats més esperades per tots els fans, són les signatures dels autors convidats ens els diferents stands dels expositors. Enguany han participat Hideo Baba (productor de "Tale of ...", Kengo Hanazawa (autor d'I am a Hero", Takeshi Obata (autor de Death Note), Ken Niimura (autor de Sóc un Matagegants), Masayuki Hirano (productor de Dragon Ball Xenoverse) y Takehiko Inoue (autor de Slam Dunk).

Aniré actualitzant aquesta entrada amb més fotos, però volia deixar-vos un primer tastet que molts m'heu demanat de l'edició d'aquest any del saló del Manga.