sábado, 17 de enero de 2015

ELS TRES TOMBS



Els TRES TOMBS (o Tonis com també es coneixen) es celebren arreu de Catalunya amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, patró i protector dels animals domèstics, de càrrega i de granja, i també considerat l'advocat de les persones malaltes.

Segons la tradició cristiana, Sant Antoni era un gran amic dels animals. Diu la tradició que aquest sant es dedicava a protegir els animals de càrrega i que es feien servir en les feines del camp. Quan veia un animal desvalgut o ferit, el sant el curava i el protegia dels perills. No és d'extranyar llavors que tant traginers com homes de camp, dependents de la feina realitzada pels animals, tinguessin una profunda devoció cap a Sant Antoni, ja que aquest havia de protegir i tenir cura del benestar dels seus animals.

La cavalcada dels Tres Tombs té l'origen en aquesta devoció al sant. El dia 17 de gener, festivitat de Sant Antoni es donava festa als animals (bàsicament bestiar de tir o muntura com els cavalls, les mules, els rucs ...) i se'ls portava a beneir per tal que no patissin cap mal. De camí cap a l'església, els propietaris exhibien els seus animals que prèviament havien engalanat per a tal esdeveniment.

El ritus principal s'anomena Tres Tombs o també "Passades" i "Beneïdes". Antigament es donava tres voltes al voltant d'un espai on es feia una gran foguera feta amb ramatge verd. Un cop el cristianisme té major presència, els tombs es fan al voltant de l'església de Sant Antoni o, en el seu defecte, a la imatge del sant, des d'on es fa la benedicció dels animals.

En l'actualitat, els Tres Tombs consisteixen en desfilades de carruatges, carrosses, cavalleries i carros pels carrers de les viles i ciutats, mentre que tots els habitants que hi assisteixen poden gaudir i contemplar les decoracions de cadascun dels participants de la cavalcada. És molt habitual que es llencin caramels des de dalt dels carruatges. En molts llocs és costum portar mascotes com gossos, gats i ocells per ser beneïts.

Dels molts indrets que a tota Catalunya celebren aquesta diada, he escollit la cavalcada de Sant Andreu de Palomar per ser el primer barri de la ciutat de Barcelona a celebrar Sant Antoni Abat. Tot seguit us mostro un recull de làmines amb els fotografies que he fet enguany, així com la descripció dels actes.

- Concentració a les 10,30 h. al recinte de la fàbrica de creació Fabra i Coats. Posteriorment al carrer Sant Adrià (entre Gran de Sant Andreu i Segre) es disposaran els carruatges i resta de participants de la cavalcada.

- El Recorregut ha estat el següent: Segre, Plaça Orfila (1) on s'ha fet la benedicció, Passeig Torras i Bages, Palomar, Gran de Sant Andreu, Rambla de Fabra i Puig (calçada costat Besòs), gir 180º a Concepció Arenal, Rambla de Fabra i Puig (calçada costat Llobregat en sentit contrari), Gran de Sant Andreu, Pare Manyanet, Josep Soldevila, Segre, Sant Adrià.  

- (1) S'han fet tres voltes amb el següent recorregut: Passeig Torras i Bages, Joan Torras, Gran de Sant Andreu, Sant Adrià i Segre; en finalitzar les tres voltes la cavalcada ha continuat el recorregut pel Passeig de Torras i Bages.

- El seguici el formaven: Els llancers i la Banda de Música de la Secció Muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona, el Cap de Colla, la Carrossa de Sant Antoni Abat, les Colles de Genets i Amazones, el Cap de Bandera, el Banderer, els Cordonistes, el Carro de Carrera, els Carros a la Pagesa, la Banda simfònica les Roquetes de Nou Barris, el Carruatge de dues rodes, els Carruatges de llimonera de quatre rodes, els Carruatges de més de dos cavalls i la Banda de Música de Granada de Barcelona.






















No hay comentarios:

Publicar un comentario