lunes, 19 de enero de 2015

PARLAMENT DE CATALUNYA - I

     
He trigat més del compte en acabar aquesta entrada al blog ... i com podeu veure moltes coses han canviat, menys de les que jo hauria volgut, és cert, però estem en el bon camí.

Divendres 17 de febrer de 2017, vaig tornar al Parlament de Catalunya, aquesta vegada amb els amics d'ERC BAIX BESÓS (companys d'ERC GRAMENET i de Badalona i Sant Adrià) i amb el Diputat de Junts Pel Sí Fabian Mohedano. 

Aquesta segona visita va ser més curta que l'anterior i pràcticament es va centrar en l'hemicicle on el Fabian Mohedano ens va explicar la seva experiència i valoració personal del dia a dia com a diputat en aquest any i escaig que ocupa l'escó que va deixar buit l'ex-President de la Generalitat Artur Mas el 12 de gener de 2016.



Com més endavant veureu la composició que hi havia al moment de començar aquesta entrada ja fa dos anys, tot seguit l'actualitzaré a la legislatura vigent en aquest moments.

La distribució en aquesta XI legislatura és de 62 per al Grup Parlamentari de Junts Pel Sí (format per CiU - ERC)25 per al G.P. de Ciutadans16 per al G.P. Socialista11 per al G.P. de Catalunya Sí que és Pot11 per al G.P. Partit Popular de Catalunya i finalment 10 per al G.P. CUP (Candidatura d'Unitat Popular-Crida Constituent), estan composta la Mesa per la Molt Honorable Sra. Carme Forcadell i Lluís (membre del G.P. de JxS com a Presidenta, l'Il·lustríssim Sr. Lluís M. Coromina i Díaz (membre del G.P. de JxS) com a Vicepresident primer, l'Il·lustríssim Sr. José María Espejo-Saavedr Conesa (membre del G.P. de Ciutadans) com a Vicepresident segon, l'Honorable Sra. Anna Simó i Castelló (membre del G.P. JxS) com a Secretària primera, l'Il·lustríssim Sr. David Pérez Ibañez (membre del G.P. Socialista) com a Secretari segon, l'Il·lustríssim Sr. Joan Josep Nuet i Pujals (membre del G.P. de Catalunya Sí que és Pot) com a Secretari tercer i finalment l'Il·lustríssima Sra. Ramona Barrufet i Santacana (membre del G.P. de JxS) com a Secretària quarta.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

El passat dissabte 17 de gener tot el Grup de Voluntaris del Procés Participatiu del 9N2014 de l'Escola Mas Casanovas de Barcelona, en el qual vaig poder col·laborar com Gestor de mesa i en el que vaig estar acompanyat durant la jornada per l'Anna Simó i Castelló (Diputada d'ERC i actual Vicepresidenta primera del Parlament) com a Coordinadora del procés en el local, vam poder tornar a retrobar-nos tots i realitzar la visita guiada al nostre Parlament, i això va ser possible gràcies a l'Anna Simó, que ens va convidar el 9 de novembre, i a diferència de el que ens té acostumats la classe política, ELLA si compleix el que diu.



Aprofito jo també per complir la promesa que us vaig fer d'una entrada en el blog dedicada al PARLAMENT DE CATALUNYA.

El Parlament és la institució que representa el poble de Catalunya, i la seva funció és la legislativa, es a dir, l'ha d'aprovar les lleis promulgades; és una de les institucions que formen la Generalitat de Catalunya juntament amb el President de la Generalitat, el Govern (Consell Executiu), el Consell de Garanties Estatutàries, el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes y el Consell de l'Audiovisual

Si bé els primers antecedents es remunten al segle XI, el Parlament actual es va establir l'any 1980 en un edifici de 1716, cedit per l'Ajuntament de Barcelona, amb una arquitectura imponent i amb una història convulsa al segle XVIII, quan Felip V el va fer construir com a arsenal militar de la repressiva Ciutadella per controlar Barcelona. 

Políticament, el Parlament està constituït per un President/a, una Mesa amb dos vicepresidents/es i quatre secretaris/es, i una Diputació Permanent formada per 23 diputats.

Actualment el Parlament de Catalunya és format per 135 diputats: 85 elegits a la circumscripció de Barcelona, 17 a la de Girona, 15 a la de Lleida i 18 a la de Tarragona, distribuits en aquesta X legislatura en 50 per al Grup Parlamentari de Convergència i Unió, 21 per al G.P. d'Esquerra Republicana de Catalunya, 20 per al G.P. Socialista, 19 per al G.P. del Partit Popular de Catalunya, 13 per al G.P. d'Iniciativa per Catalunya Verds-EUiA, 9 per al G.P. de Ciutadans i finalment 3 per al G.P. Mixt, estan composta la Mesa per la Molt Honorable Sra. Núria de Gispert i Català (membre del G.p. de Convergència i Unió per la circumscripció de Barcelona) com a Presidenta, l'Honorable Sra. Anna Simó i Castelló (membre del G.P. d'Esquerra republicana de Catalunya per la circumscripció de Barcelona) com a Vicepresidenta primera, l'Il·lustríssim Sr. Lluís Maria Corominas i Díaz (membre del G.P. de Convergència i Unió per la circumscripció de Barcelona) com a Vicepresident segon, l'Il·lustríssim Sr. Pere Navarro i Morera (membre del G.P. socialista per la circumscripció de Barcelona) com a Secretari primer, l'Il·lustríssim Sr. Pere Calbó i Roca (membre del G.P. del Partit Popular de Catalunya per la circumscripció de Barcelona) com a Secretari segon, l'Il·lustríssim Sr. Josep Rull i Andreu (membre del G.P. de Convergència i Uniò per la circumscripció de Barcelona) com a Secretari tercer i finalment l'Il·lustríssim Sr. David Companyon i Costa (membre del G.P. d'Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa també per la circumscripció de Barcelona) com a Secretari quart.

Tot seguit només us faré una enumeració del 13 14 presidents que ha tingut el Parlament de Catalunya des de la restauració de la Generalitat al setembre de 1932. Aquests han estat:


1932-1933          Sr. Lluís Companys i Jover - (ERC)
1933-1938   Sr. Joan Casanovas i Maristany - (ERC)
1938-1940                   Sr. Josep Irla i Bosch - (ERC)
1940-1949             Sr. Antoni Rovira i Virgili - (ERC)
1949-1954           Sr. Manuel Serra i Moret - (PSUC)
1954-1980     Sr. Francesc Farreras i Duran - (ERC)
1980-1984        Sr. Heribert Barrera i Costa - (ERC)
1984-1988           Sr. Miquel Coll i Alentorn - (UDC)
1988-1995   Sr. Joaquim Xicoy i Bassegoda - (UDC)
1995-1999         Sr. Joan Reventós i Carner - (PSC)
1999-2003                   Sr. Joan Rigol i Roig - (UDC)
2003-2010        Sr. Ernest Benach i Pascual - (ERC)
2010-2015     Sra. Núria de Gispert i Català - (UDC)
2016-                 Sra. Carme Forcadell i Lluís - (JxS)


FEM UNA MICA D'HISTÒRIA DE LA SEU DEL PARLAMENT.-
Com he esmentat abans, Felip V (dit l'Animós), va ordenar a l'enginyer militar Próspero de Verboom, la construcció d'una fortalesa per sometre la ciutat de Barcelona després de la derrota de l'onze de setembre de 1714. D'aquella ciutadella és conserven tres dels edificis que emmarcaven la plaça d'armes: el Palau del Governador (avui Institut Verdaguer), la Capella (avui parròquia militar) i l'Arsenal.
- El 1869, el general Joan Prim va fer donació de la Ciutadella a la ciutat de Barcelona, i vint anys després, al 1889, l'Ajuntament acorda convertir-ho en Palau Reial.
- El 1900, l'Ajuntament de Barcelona destina l'edifici a Museu Municipal d'art.
- El 1932, el 14 d'octubre, l'Ajuntament cedeix el Palau com a seu del Parlament, i dos mesos després, el 6 de desembre té lloc la sessió inaugural amb la presència del President de la Generalitat, Francesc Macià.
- El 1939 l'edifici recobra l'ús de caserna arran de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat.
- El 1945 recupera la funció de Museu i s'hi tornen a instal·lar les col·leccions del Museu d'Art Modern i el Gabinet Numismàtic de Catalunya.
- El 1980 l'Ajuntament de la ciutat de Barcelona va cedir parcialment el Palau que va ser restaurat per acollir la I Legislatura del Parlament de Catalunya restablert.
- El 2004 tot l'edifici del Palau es destina ja a usos propis del Parlament de Catalunya.
- El 2006 el President de la Generalitat, el President del Parlament  i l'Alcalde de Barcelona signen un conveni per ampliar les dependències del Parlament amb un edifici de nova construcció, que va ser aturat a l'inici de la IX legislatura per la Presidenta del Parlament en el pla d'austeritat motivat per la crisi del moment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario